top of page

Verzorging bloemen en bloemwerk

Losse Bloemen en Boeketten

Om de bloemen die u hebt gekregen of gekocht lang mooi te houden is het belangrijk dat u ze goed verzorgt. In een aantal stappen zal ik het kort maar duidelijk verwoorden.

1) Schone vaas

Als eerste is het belangrijk dat u een schone vaas met lauwwarm water voor u heeft staan. Bacteriën zijn de grootste bron voor het aftakelen van bloemen dus is een schone vaas essentieel.

2) Hoeveelheid water in de vaas

Elke bloem heeft een andere hoeveelheid water nodig. Zo heeft een bloem met een harige steel (gerbera) niet te veel water nodig terwijl een bolbloem (tulp) juist veel water nodig heeft. Als u het niet weet welke bloemen u op water zet, doe dan de vaas half vol met water. Ververs de vaas na 3 a 4 dagen met water, nieuw bloemenvoeding en een schone vaas.

3) Blad verwijderen. 

Om bacteriën in de vaas te voorkomen is het belangrijk dat u het blad verwijdert dat in het water terecht komt.

4) Aansnijden

Als bloemen langer dan 5 minuten droog hebben gelegen moeten ze opnieuw worden aangesneden. Het is belangrijk dat u bloemen aansnijdt met een mes of bloemensnijder, met dit gereedschap kunt u de bloemen het beste goed schuin aansnijden. Voor het goed opnemen van water moet de grote van het snijvlak minimaal een doorsnede hebben van 3 cm. Een snoeischaar of gewone schaar knipt de stelen dicht

waardoor de bloemen niet goed water kan opnemen.

5) Plaats van de bloemen of boeket

Als bloemen bij de kweker zijn afgesneden van de plant worden ze gevoelig voor allerlei omstandigheden. Zet bloemen nooit op een tochtige of warme plek (In de zon of bij een verwarming. Een schaal met fruit zorgt voor ethyleen waardoor u korter van de bloemen kunt genieten.

bloemensnijder_edited.jpg
aansnijden.jpg
Bloemstuk

Bloemstukken worden vaak gemaakt in steekschuim, zoals Oasis (c). Hoe kunt u het beste voor deze bloemen zorgen?

1) Water geven

Het water in de steekschuim zakt steeds meer naar beneden. Het is dus erg belangrijk om de totale steekschuim goed vochtig te houden en zeker niet uit te laten drogen. Dit doet u door het bloemstuk1 maal per 2 á 3 dagen goed water te geven.

 

2) Een goede plek

Plaats het bloemstuk niet op een te lichte warme plek en zeker niet in het volle zonlicht, hierdoor  zijn de bloemen sneller uitgebloeid of kunnen ze slap gaan hangen.

bottom of page